Skip to content Skip to footer

MEDİKAL MASAJ

Medikal masaj, bir dizi farklı terapiyi tanımlayan bir terimdir ve genellikle medikal olarak fizyoterapistler, kayropraktörler ve benzeri tarafından uygulanır. Medikal masaj, cilt, kaslar, tendonlar, bağlar ve fasya (kas ve kas gruplarını çevreleyen zar) dahil olmak üzere vücudun yumuşak dokularına etki eden bir manuel terapi uygulamasıdır. Tedavi edici özelliğinin yanısıra genel vücut  gerginliğini azaltır, sinirleri uyarır, kan dolaşımını ve lenfatik sıvıların akışını artırır.

MEDİKAL MASAJ NASIL YAPILIR?

Medikal masajın uygulanabilmesi için, kişi önce muayene edilir ve daha sonra muayene bulgularına göre hangi tekniklerin ve ne kadar süreyle uygulanacağına kararı verilir. Kaslardaki gerginliğin azaltılması, eklemlerdeki blokajların açılması, hassasiyeti olan bölgelerdeki hassasiyetin azaltılması, dolaşımın artması gibi amaçlar belirlenerek özel tekniklerle medikal masaj yapılır.

MEDİKAL MASAJIN FAYDALARI NELERDİR?

Medikal masaj, kasların yenilenmesine ve gevşemesine yardımcı olur. Kan dolaşımını ve böylece vücuttaki oksijen akışını artırır. Bu uygulama sayesinde çok ağrılı ve gergin kaslar toksinlerinden kurtulur, bu da kasların güçlenmelerine ve iyileşmelerine yardımcı olur. 

Halk arasında kulunç olarak da bilinen kastaki kan dolaşımının azaldığı ve ağrının yoğun hissedildiği noktaların tedavisinde de oldukça etikilidir. Skar dokuda gevşeme sağlar, derinin elastikiyetini artırır. Parasempatik sinir sistemine etki eder genel olarak vücutta sedatif etki meydana getirir. Medikal masaj ölçülebilir sonuçlara odaklanır dolayısıyla masaj sonrası vücudunuzda olumlu değişiklikler bekleyebilirsiniz.

TIBBİ MASAJ NEDİR?

Tıbbi masaj; fizyoterapistler veya fizyoterapi teknikerleri tarafından uygulanan tedavi edici nitelikte masajdır. Kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında, bel,boyun ve sırt ağrılarında, migren tedavisinde, postür bozukluğuna bağlı gelişen ağrılarda ve stresin vücuttaki etkilerinin azaltılmasında oldukça etkilidir. Muayene sonucunda elde edilen verilere göre ilgili kas,eklem,sinir ve ya yumuşak doku üzerine needing, stroking ve taping gibi derin ve yüzeyel teknikler uygulanarak masaj yapılır. Tıbbi masaj sonrasında kişinin şikayetlerinin azalması ya da tamamen iyileşmesi hedeflenir. Böylelikle bireyler hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilir.

MEDİKAL MASAJ TEKNİKLERİ

Medikal masajda muayene sonucundaki verilere göre gerekli olan bölge ve dokulara uygun  teknikler; tedavi edilecek bölgenin ihtiyacına göre  süre belirlenerek uygulanır.  Medikal masajda uygulanan tekniklerden bazıları şunlardır:

Stroking: Acıyı ağrıyı giderici ve adale spazmını giderici etki gösterir.Ter bezlerini çalıştırır.Toksinlerin ter yoluyla atılmasını yardımcı olurken dolaşımın artması ile derinin beslenmesi daha düzenli hale gelir.

Friksiyon:  Kaslara, tendonlara ve  ligamentlere uygulanır. Kas ve kas gruplarında meydana gelen yapışıklıklar, sertleşmeler friksiyon uygulamaları ile giderilir. Ancak deriyi tahrip etmemeye özen gösterilmelidir. 

Kneading: Deri ve deri altı dokusunun elastikiyetini ve aktivitesini arttırır.Kaslarda meydana gelen spazm ve krampların çözülmesinde etkilirdir,Kılcal damarlardaki kan birikintilerini büyük damarlara doğru akışını hızlandırır ve kılcallardaki basınç azalır.Kuvvetli yapılacak olursa ekimoz oluşur.

Vibrasyon: Sinir uçlarını uyarıcı ve yatıştırıcı özelliğe sahip olduğundan dinlendirici ve ağrı kesici özelliği  sahiptir.

Bu tekniklere ek olarak taping, slaping ve pinching gibi teknikler de uygulanır. 

Bu tekniklerden hangisinin ve ne kadar süreyle uygulanacağına terapist karar verir ve uygulamaya geçer.

MYOFASYAL AĞRI SENDROMUNA MEDİKAL MASAJIN ETKİSİ

Myofasyal ağrı sendromu kısaca MAS olarak adlandırılmaktadır ve kaslarda ya da fasyalarda oluşan gergin bantlardaki tetik noktalardan kaynaklanan ağrı anlamına gelmektedir. Bu ağrı hem kaslarda hem de fasyalarda ayrı ayrı olabildiği gibi, aynı anda ikisinde de görülebilmektedir. Bu ağrıların yanı sıra, hastalarda kaslarda tutulma ve hassasiyet görülmektedir. Medikal masaj ağırlıklı olarak spor sakatlanmaları için uygulanmaktadır.

Diğer taraftan MAS hastaların hareket açıklıklarında da kısıtlamalara neden olmaktadır. Hasta kendini sürekli yorgun ve halsiz hissederken, MAS bazen otonomik disfonksiyonlarla karakterize bir sendrom olarak nitelendirilebilmektedir. Myofasyal ağrı sendromu özellikle kemiklere bağlı kas gruplarında görülmektedir ve bu ağrı sebebi ile kişinin iskelet sistemi de olumsuz etkilenmektedir.

MAS’tan şikayetçi hastalarda uygulanan acısız tedavi yöntemlerinden biri de masaj terapisidir. Ancak bu noktada ağrının ölçüsü, hastanın yaşı gibi unsurlar göz önünde bulundurularak masajın içeriği ve süresi saptanmalıdır. 

Masaj bireyin uzun süre ağrı hissini azaltacak, gergin kaslarda iyileşme oranını yükseltecek ve yansıma ağrıların da giderilmesinde yardımcı olacaktır. Masaj sayesinde fazla ilaç kullanımının da önüne geçilerek kişinin yan etkilerden olumsuz etkilenmesi uzun vadede engellenmiş olacaktır.

the red spa

The Red Spa Ailesi Olarak Sizlere Kaliteli Bir Hizmet Sunmak Adına Alanında Uzman Ekibimiz ve Hizmetlerimizde Sunduğumuz Kaliteli Ürünlerimizle Sizleri Bekliyoruz.

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi-Cumartesi: 11:00 – 22:00

Pazar: 11:00 – 21:00

sosyal medya
iletişim

Meşrutiyet Mah. Villa Han, Rumeli Caddesi 4/6 Nişantaşı, Şişli, İstanbul

 TheRedFitnessAndSpa.com – 2022© All Right Reserved. Designed and Developed by Darius Medya